HRF kräver lägre ljudnivåer på konserter

Hörselskadades riksförbund, HRF, riktar kritik mot att Socialstyrelsen har två olika riktvärden när det gäller höga ljudnivåer – ett för vuxna och ett för barn under 13 år.

– Man kan väl delvis förstå att man vill ha en åldersrelaterad sak att inte utsätta barn och ungdomar för skadligt ljud, men samtidigt erkänner man ju någonstans att ljudet som är starkare än så faktiskt är skadligt. Då är det på något sätt som att det är acceptabelt att utsättas för en större risk av skadlighet när man blir äldre, och jag tycker inte att det resonemanget hänger ihop, säger Jan Peter Strömgren, är förbundsordförande på HRF.

Det är nu några år sedan Socialstyrelsen tog fram nya riktvärden för ljudnivåer på platser där hög musik spelas. Barn upp till 13 år får vistas på platser med ljud som mäts till 97 decibel, för de som är äldre är gränsen 100 db.

Johanna Bengtsson Ryberg, utredare på Socialstyrelsen säger att det är svårt att sätta en specifik gräns men menar att 13 årsgränsen åtminstone skyddar barnen.

– Risken för att få en hörselskada är väldigt individuell, men vi vet ju inte vilka som har de här öronen. Det var därför som vi satte den här 13-årsgränsen, för att vara mer säkra på att vi kan skydda barnens hörsel och mot risken för hörselskador.

Idag blir det allt vanligare att barnen får följa med sina föräldrar på stora musikarrangemang men Jan Peter Strömgren, förbundsordförande på Hörselskadades riksförbund har svårt att förstå hur man kan utsätta sina barn för något som riskerar deras hörsel.

– Vad är det som gör att man sitter där? Man sitter där med sina barn till och med, och så har man hörselkåpor på barnen. Det innebär ju att man har medvetenhet att man utsätter sig för risker, säger han.

Borde Socialstyrelsen skärpa sina rekommendationer?

– Ja, vi tycker att man borde sätta en gräns för människor så att säga.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".