Många ringer Hörsellinjen i studenttider

Så här i student- och festivaltider märker Hörsellinjen, en hjälptelefon för alla som har frågor om hörsel- och hörselskador av en klar ökning av antalet samtal. I Stockholms län räknar man med att mellan 50 000- 70 000 människor besväras av tinnitus. Många mår riktigt dåligt.

Sara är en av dem som svarar i telefon på Hörsellinjen. Hon säger att de närmaste veckorna kommer bli en rad samtal från personer som åkt runt på studentflak där det har visslats i visselpipor.

– Dessutom tror jag att det hänger ihop med att de har haft en väldigt jobbig vår. Det ska festas, det ska planeras och man ska klara studierna, tinnitus hänger ofta ihop med stress och press också, säger Sara på Hörsellinjen.

Sedan hörsellinjen startades av Hörselskadades Riksförbund för fyra år sedan, har cirka 16 000 personer ringt för att få råd och stöd. 

Oftast får man tinnitus av starka ljud. Idag har vi fått bort de farliga ljuden inom industrin men utsätter oss istället frivilligt för skadliga ljudnivåer på fritiden. För en del kan tjutet i öronen bli övermäktigt berättar Sara.

– Det händer ju till och med att man börjar prata om att man inte vill leva längre, kanske har svårt att sova. Och kan man inte sova så drabbar det ju verkligen hälsan. Det vi kan göra är att lyssna och kanske bekräfta dem i deras känslor, men vi måste ju förmedla att man kan leva ett bra liv med tinnitus, säger Sara.

Det går inte att förutsäga vem som får en hörselskada, eftersom öron är olika känsliga. För att inte bli en av dem som drabbas råder Sara till ljudvila.

– Känner man att det blir för högt, gå då där ifrån, ha lite hörselvila mellan varven, att inte bara lyssna konstant på hög musik i flera timmar, utan ta ett break då och då och gå undan.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".