Banarbete påverkar SL-trafik i sommar

Arbeten på Roslagsbanan och förberedande arbeten för Citybanan påverkar SL-resenärerna i sommar. När sommartidtabellen börjar gälla på söndag, sätter arbeten igång som bland annat innebär att tunnelbanans blå linje ersätts med buss på sträckan Rådhuset - Kungsträdgården.

Enligt Gisela Poellinger, pressekreterare på SL, kommer det att vara rejält tilltagen ersättningstrafik.

- Det som kan vara litegrann precis i början är att man får ändra sina resmönster. Man får hitta andra vägar helt enkelt. Är det bäst med ersättningstrafiken från Rådhuset, eller är det bäst för mig att byta vid Fridhemsplan, säger hon.

Fram till den 11 oktober kommer alltså tågen på blå linjen att vända vid Rådhuset.

Resenärerna på Roslagsbanan har kanske vant sig vid de upprustningsarbeten som pågår på somrarna. Nu i sommar stängs tågtrafiken av på sträckan Östra station - Mörby station, från och med söndag och fram till den 3 oktober. Även Näsbyparkslinjen ersätts med buss. Gisela Poellinger förklarar vad som sker på Roslagsbanan.

- Allt teknisk utrustning byts ut, kablage, kontaktledningar, signaler, räls byts ut, makadam. Det är jätteomfattande arbeten.

Även på gröna linjen blir det inskränkningar i trafiken. Björkhagens t-banestation rustas upp under högsommaren och då blir det glesare trafik på sträckan Skarpnäck - Gullmarsplan.

Något som i stället kan underlätta för resenärerna är att man i sommar kan få ta med sig cykeln på vissa busslinjer. Det gäller på fem busslinjer - en i Roslagen, upp till Hallstavik, en från Ösmo i Nynäshamns kommun till Muskö och på tre busslinjer i Södertälje kommun.

- Här är det då krokar bak på bussen, där man kan kroka upp cyklar. Inte i rusningstrafik dock, säger Gisela Poellinger.

Per Stahre
per.stahre@sr.se