STOCKHOLM

18-åring misstänks för flera våldtäkter

En man misstänkt för flera våldsamma våldtäkter i Tensta i nordvästra Stockholm har gripits i södra Sverige. Han utreds nu i ytterligare ett par våldtäktsfall och misstänks även ligga bakom ett antal våldtäkter i Belgien.

– Han har utövat ett ganska kraftigt våld och varit tämligen aggressiv vid de här brotten och det bygger vi på en jämförelse med andra anmälda våldtäkter, säger Manne Jönsson, chef för spaningsroteln vid Västerortspolisen.

Under april och maj månad skedde en serie våldsamma våldtäkter i Tensta och nu har polisen gripit en 18-årig man som de tror ligger bakom överfallen. Han sitter nu häktad misstänkt för tre våldtäkter.

– Vi jobbar med tre ärenden där vi känner oss övertygade om att det är han som är gärningsman och vi tittar på ytterligare två ärenden där det mycket väl kan vara så att han har en inblandning också, men där har vi inte kommit lika långt ännu.

Efter att 18-åringen gripits upptäckte polisen att han är internationellt efterlyst och misstänks ligga bakom ett antal våldtäkter och rån i Belgien.

Polisen tror att han befunnit sig i Sverige de senaste månaderna innan han greps förra veckan i södra Sverige.

– Vi lokaliserade honom till ett ställe i Mjölby och kunde med hjälp av kollegor i Östergötland få honom gripen där nere under helt odramatiska former, säger Manne Jönsson.

Är det någonting som förvånar dig med det här fallet jämfört med andra våldtäktsfall?

– Det som förvånar och berör, förutom att vi har en lång rad målsägande som mår otroligt dåligt naturligvis, det är ju hur pass brottsaktiv han har varit under den här korta och koncentrerade perioden.

Sven Rönnqvist
sven.ronnqvist@sr.se

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se