Influensavaccin köps in till alla i länet

Landstingsfullmäktige i Stockholms län beslutade idag att beställa fyra miljoner doser av vaccinet mot influensan H1N1, den så kallade svininfluensan, för cirka 260 miljoner kronor. Vaccinet ska räcka till alla i länet.

Maria Brytting, chefsmikrobiolog, vid Smittskyddsinstitutet, tycker att alla ska ta chansen att vaccinera sig till hösten.

– Många kommer insjunka under en väldigt kort tid. Genom att vaccinera sig så sprider man ut det här så att det blir inte ett kaos i samhället. Samhället kommer att fortsätta att fungera därför att vi är skyddade. Men sen är det också att om man tänker på de riktigt gamla och sköra individerna, som vaccinet kanske inte skyddar lika bra, så skyddar ju vi dem genom att vi själva vaccinerar oss, vi minskar mängden vaccin som finns i samhället, säger hon.

När Världshälsoorganisationen, WHO, klassade H1N1 som en pandemi gick startskottet för produktionen av ett vaccin och idag beslöt landstingspolitikerna i Stockholms län att beställa vaccindoser som ska räcka till alla länsbor. De första doserna kommer i oktober.

På Socialstyrelsen pågår diskussioner om hur rekomendationerna ska se ut för vaccinering. Det är inte heller klart vem som ska betala för vaccinet. SKL, Sveriges kommuner och landsting anser att staten ska stå för notan - inte landstingen eller den enskilde.

På Smittskyddsinstitutet analyseras dagligen influensaprover och kunskapen om H1N1 är stor. Hittills är det främst unga personer som smittats och som då fått relativt milda symtom. De som dött i influensan i Mexico har ofta haft en annan sjukdom också.

Men virus ändrar hela tiden egenskaper för att kunna leva vidare, så just nu riktas fokus mot Australien där influensasäsongen är i full gång, säger Maria Brytting.

– Ja, det är jätteviktigt för oss att följa för att först och främst se förändras den på något sätt. Är det så att den helt plötsligt börjar ge mer symptom eller inte, plockar den upp egenskaper från andra influensor som cirkulerar där nere, så att vi följer ju läget väldigt noga vad som händer där nere – för att det är ju det som kommer till oss sen.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.sr