Fortsatt stora skillnader i barnhälsa

Det är fortsatt stora skillnader i länet när det gäller hälsa bland små barn, enligt den senaste årsrapporten från Barnhälsovården i Stockholms landsting. Skillnaderna gäller bland annat övervikt och fetma och hur mycket barnen utsätts för passiv rökning. Skärholmen i södra Stockholm har en av de högsta andelarna överviktiga barn.

Niaz Maolut har börjat fundera över hur kosten ska se ut när fyra månader gamla dottern Lara ska börja äta mat.

– Ja, vi har bok hemma, jag har kollat så. Men kanske två, tre veckor till innan hon kan äta mat.

Skärholmen i södra Stockholm är ett av de mest utsatta områdena i länet när det gäller barns hälsa. Här är 19 procent av fyra-åringarna överviktiga eller feta, och 38 procent av spädbarnen utsätts för passiv rökning i hemmet under första levnadsmånaden - den siffran är högst i länet.

Verksamhetschefen på Skärholmens vårdcentral säger att de är medvetna om problemen och att personalen på barnavårdscentralen bland annat samarbetar med Huddinge universitetsssjukhus när det gäller att få ner andelen överviktiga.

Men situationen är svår - och barnen i länet får helt enkelt en ojämlik start i livet, enligt årsrapporten från barnhälsovården.

Barnhälsovårdsöverläkare Gunnel Bågenholm säger att det skulle behövas resurser för att ändra situationen.

– De resurserna finns ju inte riktigt idag, eftersom vi kan se att varje bvc-sjuksköterska som arbetar i de här områdena måste ha så många fler familjer som har de här problemen, typ att man röker i hemmet.

Rapporten visar att det finns en tydlig koppling mellan barnens hälsa och ett områdes socioekonomiska status, alltså inkomst och livssituation de som bor där har.

I Skärholmen centrum är också Betty Adefris med sin 7 månader gamla son på besök från Nacka, en kommun som visar betydligt bättre siffror än Skärholmen. Hon blir förvånad när hon hör om skillnaderna i länet och säger att hon själv tänker på vad hon ger sin son att äta.

– Jag försökte laga mat själv, men han tyckte inte om det, så jag har gått över till burk nu, bara för att det är viktigast att han äter. Allt är egentligen sunt förnuft, men jag försöker ändå tänka på de saker som man hör.

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se