VÄRMDÖ

Sandhamn ska locka familjer med boende

Ett 40-tal nya bostäder, varav 26 hyresrätter, ska byggas på Sandhamn i Värmdö kommun. Dessutom kommer 40-talet småhus att byggas på Telegrafholmen intill, har en enig kommunstyrelse beslutat.

Eknö Hemman Samfällighetsförening, som ska äga lägenheterna, hoppas kunna börja bygga redan nästan nästa år.

– Det är en bydel med skärgårdskänsla som vi kallar det. Det är alltså lägenheter i hus, säger Svante Berg från föreningen.

Bostäderna ska ligga på Sandhamnsfältet och det är viktigt att de smälter in i miljön, enligt Svante Berg. Av 40 bostäder blir 26 hyresrätter och resten till försäljning.

– Den konstruktionen är ju gjord för att kunna hålla ner hyresnivån på hyreslägenheterna, därför att det är hyreslägenheterna vi är ute efter för att kunna trygga framtiden på Sandhamn. Så att man kan bo och arbeta på Sandhamn och ha barn på Sandhamn och ha en vettig bostadskostnad, det är hela idén med projektet.

Tusentals båtgäster besöker Sandhamn varje år och för att underlätta för dem satsar kommunen och segelsällskapet KSSS på en ny sopstation, en ny gästhamn och vandrarhem på Telegrafholmen, toaletter och butiksbodar.

Det finns ett högt tryck från besökarna, säger KSSS klubbdirektör Therese Ahlström.

– Vi kan idag inte ta emot alla båtar som vi vill göra, så att underlaget finns där och jag vet också att det är väldigt många besökare som gärna vill komma ut till Sandhamn bara över dagen.