Vaxholm

Vildsvin skrämmer besökare i Bogesund

Ovanligt många och orädda vildsvin har den senaste tiden skrämt besökare i det populära friluftsområdet i Bogesund i Vaxholm, men enligt Jan Finnborg på Jägareförbundet är vildsvinen inte farliga för människor.

- Jag förstår om det finns folk som kan bli lite rädda.
En sugga kan upplevas som aggressiv när det vaktar kultingarna, men det är inget man behöver vara rädd för säger Jan Finnborg på Jägareförbundet.

Vildsvinsstammen i Bogesund är ovanligt stor i år, det har kommit många kultingar under våren.
När mycket folk rör sig i området blir dessutom vildsvinen mindre skygga menar Jan Finnborg, och det ökar risken för nära möten mellan vildsvin och människa.

Jägareföbundet arrenderar mark i Bogesund och ansvarar för att hålla en lagom nivå på antalet vildsvin.
Det senaste tiden har oroliga människor hört av sig efter att ha stött på vad dom upplever som aggressiva vildsvin. Vildsvinen har också attackerat och skadat en löspringande hundvalp.

Till hösten är det vildsvinsjakt och då kommer antalet vildsvin att minska säger Jan Finnborg och till dess är rådet att hålla hundarna kopplade och att undvika att försöka springa från eventuella vildsvin man stöter på, för någon extra jakt för att minska antalet vildsvin redan nu blir det inte:
- Det enda skälet till att göra en avskjutning det är om någon av arrendatorerna hör av sig och säger att vildsvinen förstör gröda, men det försöker i nuläget lösa genom att vi har utfodringsställen lite avsides, långt ifrån grödan, säger Jan Finnborg.