Extremgrupper beroende av varandra

Varje år blir det bråk och sammandrabbningar mellan så kallade vit makt-anhängare och antifascister i länet, inte sällan i samband med Salemsmarschen eller ibland firandet av sjätte juni. Enligt en ny rapport om politisk extremism, som Säpo och Brottsförebyggande rådet (Brå) i dag presenterat, finns ett beroendeförhållande mellan de stridande extremisterna.

– Man kan säga att den ena sidan är den andras förutsättning. Och finns det en motståndare så håller det ihop den egna grupperingen. Man kan planera aktioner, och det finns liksom en gruppdynamik, så att de är väldigt viktiga för varandra kan man säga, säger Lars Korsell, forskare vid Brå, som varit med och skrivit rapporten.

Medan vit makt-anhängare beskrivs som en rätt homogen grupp - nästan bara män, rasistiska, främlingsfientliga och homofoba - så beskrivs den andra extremen i rapporten under samlingsnamnet autonoma vänstergrupper. Dit hör allt ifrån radikalfeminister, djurrättsaktivister, och extrema vänster- och antifascistiska nätverk.

Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni, som har beställt den 200 sidor långa rapporten, säger att många tenderar att bagatellisera det våld som begås av den senare gruppen.

– Man har tyckt att det är ungdomligt oförstånd. Det är frihetsivrare som ibland går för långt, för de vill ju trots allt ha invandring, de är ju trots allt för feminism och så vidare. Och det är klart att de har goda värden och vill väl, men i en demokrati är det aldrig acceptabelt att man med hjälp av våld eller hot försöker påtvinga andra sina åsikter.

Per Shapiro
per.shapiro@sr.se