Regeringens arbetsregler följs inte

Arbetsförmedlare kräver inte av alla arbetssökande att de ska söka jobb i hela landet, något som regeringen kräver. På arbetsförmedlingen Östermalm och Lidingö så försöker man hitta alternativ för arbetslösa till att flytta från Stockholm och man tar hänsyn till familjesituationen. Biljana Nikolic är sektionschef på arbetsförmedlingen Östermalm Lidingö.

- Det blir en extra chock för dom som har barn och så kommer det in andra saker som om man har man, fru eller partner som jobbar. Ska dom säga upp sig? Det blir oftast en reaktion för hur man ska få ihop det. Men man får ju också tid på sig att hitta lösningar, säger Biljana Nikolic, sektionschef på arbetsförmedlingen Östermalm Lidingö.

Enligt regeringens regler från 2007, så ska man som arbetssökande vara beredd att byta yrke och ort om det kan ge jobb. Nu har Riksrevisionen granskat arbetssökandes handlingsplaner. Enligt granskningen är det bara fem procent av de arbetslösa som söker alla tänkbara jobb i hela landet.

Enligt Biljana Nikolic på arbetsförmedlingen så är det ofta lättast för stockholmare att hitta jobb i närområdet eller inom pendlingsavstånd. Bara man är öppen för andra yrken.

Antonia Lempke från Stockholm är nyutbildad lärare och hon har svårt att tänka sig att flytta långt.

- Jag bor ju i Stockholm nu, så jag vill gärna ha jobb här. Jag söker jobb som lärare och förskollärare så jag räknar med att få jobb i Stockholm.

- Om du skulle bli erbjuden jobb på annan ort, skulle du flytta?

- Det beror på var. Om det är nära Stockholm kan jag tänka mig det, säger Antonia Lempke.