GPS kan orsaka olyckor till sjöss

Sjöfartsverket är orolig för att en ökad användning av GPS-apparater till sjöss kan leda till fler olyckor. Allt fler fritidsbåtsägare skaffar sig en så kallade GPS eller plotter för att lättare kunna navigera till sjöss. Men nu varnar Sjöfartsverket för att tekniken kan öka antalet olyckor till sjöss.

– Jag känner en oro att antalet olyckor kan komma att öka. Jag är lite förvånad att vi inte har fått mer rapporter om grundstötningar, säger Svante Håkansson, nautiker på Sjöfartsverket.

Den nya tekniken med GPS-navigering gör det möjligt att se sin position med stor precision och används allt oftare av i fritidsbåtar för navigering. Men nästan alla sjökort som GPS-apparaterna är laddade med är digitala kopior av sjöfartsverkets papperssjökort.

I många fall är informationen på sjökorten från sjömätningar som gjordes manuellt i slutet på 1800-talet, därför finns det många fel och brister i kartorna.

Men många båtägare är inte medvetna om problemet och sätter därför stor tilltro till tekniken, säger Svante Håkansson till Sveriges Radio Östergötland.