Färre besökare på statliga museer

Antalet besökare på de statliga museerna har hittills i år minskat jämfört med förra året, enligt nya siffror. På Etnografiska museet har till exempel antalet besökare minskat med 20 procent under de första fem månaderna.

Anders Björklund, chef på Etnografiska museet är inte förvånad.

– Vi har byggt om så oerhört mycket under den här våren, det hade nästan varit märkligt om siffrorna hade stått sig jämfört med förra året, säger han.

Enligt siffrorna, som Svenska Dagbladet tagit del av, har antalet besökare totalt sett minskat med 10 procent under januari till maj i år jämfört med samma period förra året. Förutom Etnografiska tappar också Nationalmuseum 20 procent av besökarna - och Moderna museet har tappat hela 30 procent av besökarna. Men på museerna har man olika förklaringar till minskningen.

– Förra året så fyllde Moderna museet 50 år, så vi hade ett jubileumsår, och det var ett extremt välbesökt år, det femte mest besökta i vår 50-åriga historia. Så jag tror att det har mycket med det att göra, plus att förra våren hade vi Andy Warhol "Andra röster, andra rum", som var en superhit och drog massor med folk, säger Maria Morberg, presschef på Moderna museet.

På Nationalmuseum, där besökarna alltså minskat med 20 procent, säger försäljningschefen Birgitta Plånborg, att det var förra året som var ovanligt bra.

– Förra året var det fjärde bästa på femton år på museet, så om vi bortser från det året så har vi det bra i år.

Så det är ett vanligt år i år, kan man säga så?

– Ja, det är till och med ett bra år i år. Vi har fler betalande och fler besökare nu, än före fri entré-reformen.

Max Stockman
max.stockman@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se