STOCKHOLM

Fler söker hjälp hos Jobbtorgen

I och med lågkonjukturen ökar antalet inskrivna vid Stockholms stads Jobbtorg. Men det är också fler som sen går vidare till jobb eller utbildning. Ulla Irmili är en av drygt 6000 personer som under våren hittat till Jobbtorg Stockholm.

- Jag har varit inskriven här i några månader och jag tycker att det är jättebra. Det finns en coach som kan ge vägledning om man vill byta yrke. Jag är inne på det eftersom jag har jobbat inom vården men är allergiker och då är det svårt att jobba kvar där, säger Ulla Irmili.

Jobbtorg Stockholm startades i början av förra året och vänder sig till dom som får socialbidrag av Stockholms stad. Tanken är att bidragstagarna ska få extra hjälp till jobb eller utbildning. Lågkonjukturen har betytt allt mer för Jobbtorgen att göra, under första halvåret 2008 skrevs ungefär 5500 personer in, under första halvåret i år skrevs nästan 6300 personer in.

Men samtidigt får allt fler socialbidragstagare hjälp av Jobbtorgen att hitta till jobb eller utbildning. Nästan 2300 personer skrev ut från Jobbtorgen under första halvåret i år jämfört med drygt 1500 personer under samma tid förra året.
Ulf Kristersson, moderat socialborgarrådet menar att det är ett bevis för att Jobbtorgen faktiskt fungerar:

- Den dåliga nyheten är att att allt fler behöver hjälp av oss via Jobbtorgen men den goda nyheten är att vi fortfarande är lika bra på att hitta nya jobb trots lågkonjukturen 

Ulla Irmili som nu varit utan jobb i några månader hoppas att hon snart hittar något nytt:
- Jag har ju jobbat inom vården, med barn, äldre ocg med rörelsehindrade, så något sånt hoppas jag på, säger Ulla Irmili.