stockholms län

Priserna på bostäder sjönk i juni

Efter flera månader med stigande priser på Stockholms bostadsmarknad så sjönk bopriserna i juni - både på villor och bostadsrätter. Det visar nya siffror från Mäklarstatistik.

– Jag tror att det är alldeles för tidigt att prata om en vändning därför att det rör sig om en enstaka månad och vi har ju haft en period nu, första halvåret, där det har varit en väldigt stabil marknad. Sedan ska man ju också komma ihåg att juni är inledningen på sommaren och en lite lugnare period så man ska inte dra för höga slutsatser, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Oron på arbetsmarknaden och den rekordlåga räntan har satt sina spår på bostadspriserna. Både villapriserna och bostadsrättspriserna i Stockholm sjönk förra månaden – villapriserna med tre procent, och bostadsrättspriserna med 2 procent i centrala Stockholm och med 1 procent i Stockholms län.

Samtidigt visar bostadsmarknaden tecken på fortsatt ökade prisskillnader, säger Peter Pütsep.

– Jag tror att om inget oförutsett ytterligare inträffar så kommer vi ha en utveckling under resten av året som ligger ungefär som vi har haft under våren – någon månad är det upp, någon månad är det ned. Kanske att det i slutet av året i stort sett är oförrändrad nivå jämfört med idag, säger han.

– Det som är avgörande för Stockholm och alla andra orter i Sverige också är ju hur sysselsättningsläget utvecklas, säger Peeter Pütsep.

Helen Ling
helen.ling@sr.se