STOCKHOLM

Tio års fängelse för skott i Gamla stan

Idag dömdes den 41-årige man som sköt en man och en kvinna i Gamla stan i Stockholm i våras. Tingsrätten anser att mannen kallhamrat försökt döda paret och dömer honom till 10 års fängelse för försök till mord.

Det var i april i år som 41-åringen sköt mannen och hans höggravida sambo i Gamla stan i Stockholm. Mannen träffades av fyra skott, bland annat i huvudet. Kvinnan träffades i ansiktet. Mannens skador var livshotande, men båda överlevde.

Stockholms tingsrätt skriver i sin dom att den 41-årige mannen har planerat för ett allvarlig våldbrott vars syfte var att kallhamrat avrätta paret och han döms för försök till mord på både mannen och kvinnan.

Därmed tror inte tingsrätten på 41-åringen som under rättegången sagt att kvinnan ska ha slängt sig framför mannen och därför råkat träffats av skotten från det avsågade hagelgevär som mannen sköt med. Han erkände däremot under rättegången att han skjutit mot mannen för att döda honom.

Parets målsägarbiträde Kari Skönebrant säger att domslutet var väntat men han tycker att 41-åringen hade kunnat dömts till ett längre fängelsestraff.

– Genom att domstolen liknar det här attentatet vid en avrättning så tycker jag för min del att straffvärdet är något högre.

Enligt Kari Skönebrant står paret fortfarande under polisens bevakning.

– Det finns ju frågetecken kvar eftersom att man inte tror på gärningsmannens påstådda motiv. Det gör ju att de med all säkerhet får leva i osäkerhet en tid framöver.

Den dömde 41-åringen dömdes även att betala skadestånd på 100 000 kronor vardera till offren.

Lotta Karlmark
lotta.karlsmark@sr.se