solna

Solna vill stoppa människohandel

Solna kommun kräver tydligare riktlinjer för hur man ska hantera fall där barn och ungdomar tvingas resa till Sverige för att stjäla eller tigga. De senaste åren har flera barn gripits, som misstänks vara offer för människohandel.

De senaste åren har flera barn gripits, som misstänks vara offer för människohandel. Det säger Solna kommunalråd Pehr Granfalk (M).

– Ja, det gör vi. Man är inte 15-17 år och åker till Sverige för att snatta utan det där är organiserat. Det är någon form av traficking, säger han.

Hur många fall har det varit i Solna?

– Ja, det är väl ett fall i halvåret, ett eller två fall ungefär.

Trots att barnen åker fast blir det verkliga problemet aldrig åtgärdat, säger Pehr Granfalk. Barnen skickas hem till sina hemländer och kan åter hamna i klorna på människohandlare.

För att stoppa människohandeln med barn i Solna vill kommunen se ett tätare samarbete med bland annat polisen, åklagarmyndigheten och migrationsverket. Man vill direkt kunna omhänderta barn som utnyttjas och under tiden upprätta kontakter med myndigheter utomlands för att trygga barnens hemkomst.

På så sätt tror Perh Granfalk att barnen ska kunna skyddas.

– Vi vill direkt se till att de här barnen bryter banden med de som kört hit dem. Man kanske placerar dem på ett jourhem där de är skyddade och inte kan ta kontakt med de som kört hit dem. Och vi ska försöka få barnen att identifiera de som kört hit dem så att vi kan starta någon form av utredning och mål mot dem, säger han.

Helen Ling
helen.ling@sr.se