stockholm

Landstinget rustar för massvaccination

Sjukvården i Stockholms län har börjat förbereda för en massvaccination mot svininfluensan, H1N1. Nästan två miljoner stockholmare ska kunna vaccineras innan året är slut – en gedigen uppgift för vården, säger smittskyddsläkare Bo Svenungsson.

– En sådan här massvaccination i modern tid kan jag inte påminna mig om. Det kommer inte att räcka till alla i början, men alla kommer ju att få vaccin förr eller senare. Det kommer att krävas stora ansträngingar, men jag tror att det kommer att fungera, säger biträdare smittskyddsläkare Bo Svenungsson.

Vaccinationerna ska framförallt ske på de befintliga vårdinrättningarna i länet, till exempel på vårdcentraler och skol- och företagshälsovård.

Enligt Sveriges Kommuner och Landsting kommer det att kosta upp till 3 miljarder kronor att vaccinera hela den svenska befolkningen. Men det blir landstingen som själva får stå för kostnaderna. Regeringen har redan betalat för ett avtal med vaccintillverkaren och meddelade idag den inte tänker skjuta till några mer pengar.

Samtidigt har Socialstyrelsen nu bytt strategi i kampen mot svininfluensan. Man ger upp försöken att förhindra spridning och inriktar sig istället på att minska effekterna av smittan, framförallt bland personer som är särskillt utsatta så som barn, gravida och personer med kroniska sjukdomar.

Många stockholmare har redan bestämt sig för att gå och vaccinera sig.

– Det kommer jag att göra så fort jag får göra det, för att skydda mig förstås. I den här åldern får man vara försiktig så att man inte blir sjuk.

Hur gammal är du?

– 82 år.

En annan kvinna som Radio Stockholm talar med har inte bestämt sig ännu.

– Jag tror inte det. Den verkar ju inte bara så dödlig än så länge, säger hon.

Ja, flera hundra människor världen över har ju faktiskt dött av svininfluensan.

– Men det är ju känsliga personer vad jag har förstått. Jag känner mig inte så orolig.

Men att låta bli att vaccinera sig mot svininfluensan tycker Bo Svenungsson inte är någon bra idé.

– Det är inte klokt att avstå från vaccination dels för individen själv, dels för samhället i stort. De som har varit svårt sjuka och krävt sjukhusvård, 30 procent av dem har varit helt friska tidigare. Så det är en allmän rekommendation att man ska vaccinera sig.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Helen Ling
helen.ling@sr.se