Med ny metod tar polisen fler rattfulla

Riktade insatser har gjort att citypolisen tar fler onyktra bilförare. Med hjälp av en kunskapsprofil så har träffsäkerheten ökat och även om det ännu inte finns en säkerställd statistik så är uppfattningen att påtagligt fler avslöjas med den riktade metoden.

Metoden går ut på att analysera hur en rattonykter person ser ut vid olika tidpunkter och därefter koncentreras insatsen efter lokalkännedom och kunskap.

-Mycket mer kvalitet och precision i arbetet. Jag vet vad jag ska titta efter utifrån profilens tider på dygnet och veckodagar, säger Fredrik Ström vid norrmalmspolisen, som är en av initiativtagarna.

-Om det är på morgonen så tar vi dem som kör bakfulla till jobbet, som chansar och har druckit kvällen innan, om det är efter jobbet så är det de som kör hem från jobbet till Systembolaget och på helgerna är det på kvällarna och nätterna i anslutning till krogarna, säger Cecilie Nergaard Langeby är analytiker vid Citypolisen.

Metoden är dock inte okontroversiell då de övergripande direktiven går ut på att kontrollera så många som möjligt.

-Det har fått uppmärksamhet och vi har också fått undantag från de kvantitativa målen att köra det här kvalitativa istället. Idag jobbar vi utifrån där den potentiella rattfylleristen kör. Vi jobbar med smitvägar, vi står inne i villaområden och vid skolor, säger Fredrik Ström.