Stort intresse för solceller på taket

Intresset för att bygga ett eget solkraftverk på taket har visat sig betydligt större än förväntat i Sverige. Från den första juli blev det möjligt att ansöka om bidrag från energimyndigheten och redan den första veckan har det kommit in ansökningar som kommer upp i dubbelt så mycket pengar som myndigheten avsatt.

I Stockholms län har ett 20-tal ansökt om bidrag. En av dem är Ulf Appel i Huddinge.

– Det är ju först och främst med tanke på miljön, säger han.

Ulf Appel räknar med att kunna få ut 28 000 kilowattimmar av solcellerna, vilket skulle kunna täcka hans behov.

Energimyndigheten har avsatt 50 miljoner kronor i år för att ge stöd till de som vill sätta upp solceller. De som söker om stöd kan få upp till 60 procent av kostnaden betald av Energimyndigheten. Men redan den första veckan har det alltså kommit in ansökning som kommer upp till en kostnad på hundra miljoner. Och det är först till kvarn som gäller.

– Om man uppfyller alla de krav som ställs i förordningen, så är man berättigad att få stöd, så länge det finns medel, säger Linus Palmblad som arbetar på Energimyndigheten.

Det kommer att vara möjligt att ansöka om stöd för solceller även under kommande år - både för 2010 och 2011 ska mellan 50 och 60 miljoner kronor sättas av per år.

Ulf Appel har fått besked om att solcellerna på hans tak skulle kosta runt 500 000 kronor att sätta upp och han tänker fortsätta ansöka om det skulle bli så att han inte får bidrag i år.

– Nu har jag ju varit ganska tidigt ute med min ansökan, men inför 2010 är det väl ännu fler som kommer att ansöka och 2011 likaså, men självklart, jag kommer vara med.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se