stockholm

Kamphundar hetsas förstöra många träd

Träd i Stockholms stad skadas av så kallade kamphundar som av sina ägare ofta hetsas att attackera träden. Det har blivit ett allt vanliga problem att trädens bark bits eller rivs av så att träden dör.

– De hoppas upp på träden, klöser och gör stora rivmärken. Det är väl ett sätt att få dem mer aggressiva och verkligen ta fast sitt byte, säger Eva Gustavsson, arborist och trädexpert.

I Spånga/Tensta och Rinkeby/Kista stadsdelsförvaltningar där Eva Gustavsson arbetar är alltså den här typen av skadegörelse är ett växande problem.Ofta är det unga eller nyplanterade träd som attackeras eftersom det är lättare att skada dom. De skador som trädens bark får av hundarnas hugg och bett leder slutligen till att trädet dör, ett träd som annars skulle ha levt i flera decennier.

– Barken är trädens naturliga skydd mot rötangrepp och skador. Det är också skydd så att träden får vattenförsörjningen säkrad. Utan barken så klarar inte vattnet av att stiga upp i trädet, säger Eva Gustavsson.

Men trädens största fiende är faktiskt människor berättar Eva Gustavsson. Det är inte ovanligt att träd ringbarkas, människor river eller klöser bort barken runt trädet.

– Just det här att människor står och klöser på träd, eller vad man ska kalla det, har jag sett bara de senaste åren. Det fann inte tidigare. Alla skador som görs på ett träd är förödande för det minimerar ju livslängden, säger Eva Gustavsson.

Skador som kamphundar och människor tillfogar träden kostar miljontals kronor för skattebetalarna. Ett enda träd kan kosta mellan 30 000 och 50 000 kronor.

Gülsen Bergsdal
gülsen.bergsdal@sr.se