Maria Ungdom vill behandla klottrare

Tre män i 20-årsåldern anhölls idag, misstänkta för grov skadegörelse, efter en klottervåg på Södermalm i Stockholm inatt.  Men det är bara det senaste exemplet på gripna klottrare i Stockholm i år och nu planerar Maria Ungdom en behandlingsgrupp för klottrare.

Ytterligare en greps misstänkt för skadegörelsen inatt, men släpptes senare. Flera fasader på en sträcka på runt 600 meter längs Götgatan blev nedsprejade.

– Man har klottrat utmed hela Götgatan, från Medborgarplatsen och ner till Skanstull så har man på ungefär var 50:e meter klottrat på hus och elskåp och så vidare, säger Lars Neumann, inspektör hos Södermalmpolisen.

Vad vet du om de misstänkta?

– Ja, jag vet inte så mycket mer än att de förekommer ju hos oss sen tidigare.

Bara här om dagen grep polisen två andra män misstänkta för att ha klottrat och för att ha knivskurit en man som sagt åt dem att sluta. Totalt har 222 unga mellan 10 och 18 år gripits för att ha klottrat i länet under första halvåret i år, rapporterar TT. Björn Wiberg vid tunnelbanepolisen säger till TT att det är alarmerande många.

Nu planerar Maria ungdom att starta ett pilotprojekt med behandlingsgrupper för unga klottrare. Nästa år hoppas man starta med en första grupp med 30 ungdomar. Och projektet är unikt, säger Ulf Wahlgren, forskningsamordnare och terapeut.

– Det man tidigare kan se när man letar lite på nätet och försöker se vad det finns för tidigare insatser när det gäller det här, så har man mest koncentrerat sig på att fånga klottrarna, ta bort klottret och straffa klottrarna samt kanske möjligtvis se till att de får vara med och ta bort sitt eget klotter. På några få ställen så har det funnits några former av behandling för graffitti, men kanske mer inriktning på just drogerna som också kommer med i det här sammanhanget, säger Ulf Wahlgren

Projektet sker i samarbete med polisen.

Erik Andersson
erik.andersson@sr.se

Gülsen Bergsdal
gulsen.bergsdal@sr.se

Maria Blomquist
maria.blomquist@sr.se