Stockholm

Stadsdelar förebygger våld mot kvinnor

Tre stadsdelar i centrala Stockholm vill starta ett samarbete för att hjälpa våldutsatta kvinnor. Bland annat vill stadsdelarna utbilda mansstödjare som ska jobba med att få männen att sluta använda våld.

Det är Östermalms, Kungsholmens och Norrmalms stadsdels-förvaltningar som har ansökt om pengar hos Länstyrelsen för att bland annat kunna hjälpa män som slår kvinnor att sluta med det.

Det ska man bland annat göra genom så kallade mansstödjare, som genom exempelvis samtal ska försöka hjälpa männen att sluta använda våld.

Mellan januari och juni i år anmäldes över 1500 fall av miss-handel av kvinnor över 18 år i länet, där förövaren hade en nära relation till den misshandlade kvinnan.

Det visar sifror från Brottsförebyggande rådet. Av det totala antalet misshandelsfall av kvinnor över 18 år i hela landet hade nästan hälften av dom misstänkta förövararna en nära relation till kvinnan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".