Skollitteratur kränker homo- och bisexuella

Homo- och bisexuella elever blir kränkta och förnedrade i de biologioböcker som används i grundskolan. Det hävdar RFSL:s ungdomsförbund som har granskat 20 av dom vanligaste biologiböckerna som används i skolorna.
Av dom 20 läroböckerna är 19 antingen olämpliga som läromedel eller helt svartlistade och borde förbjudas helt, enligt rapporten. I sju av böckerna nämns inte ens att något annat än heterosexuella finns. Böckerna är skrivna under dom senaste 30 åren, men det är de senast utkomna från bland annat 2001 som har de mest felaktiga texterna. Tre av böckerna är enligt RFSL olagliga eftersom de kränker och diskriminerar homo och bisexuella, som bland annat likställs med pedofiler. Andra exempel på felaktigheter är att homosexualitet bara är lagligt om man är över 15 år, eller att vuxna homosexuella brukar förgripa sig på barn. Å även dom övriga nio biologiböckerna är olämpliga som läromedel enligt RFSL. Rapporten kommer nu att skickas till alla bokförlag och alla skolor. Dessutom uppmanar RFSL-ungdom elever att anmäla dom skolor som använder dom svartlistade böckerna till skolverket.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".