Allt fler cyklar på hyrcykel

Uthyrningen av Stockholm stads cyklar har ökat med 30 procent i år jämfört med april till juni förra året. Enligt ansvariga på företaget Clearchannel, som sköter driften av cyklarna, är en orsak förlängda öppettider.

- Jag har en egen cykel men jag tycker det är bekvämt när man är på stan att om andan faller på bara hoppa på och låna en cykel. Istället för att planera cyklandet, säger stockholmaren Stefan Henriksson som har säsongskort.

Inför årets säsong så beslutade Stockholm stad att på försök förlänga öppettiderna för cykeluthyrning. Förra året var cykelstationerna öppna från klockan 06 till klockan 18, men i år så har man kunnat hyra cyklarna fram till klockan 22 och lämna tillbaka dom fram till klockan 01.

Försöket verkar ha slagit väl ut för nu har försäljningen av de digitala kort man behöver för att hyra cykel ökat med 30 procent, jämfört med förra året.

Det kostar Stockholm stad en och en halv miljon kronor för att förlänga öppettiderna och pengarna går bilar och löner för det serviceteam som reparerar och flyttar cyklar mellan olika stationer.

200 kronor för hela säsongen eller 125 kronor för tre dagar kostar det att använda cyklarna som står på 73 platser runt om i Stockholm, främst i innerstaden.

Det tycker Jan Kaukopaasi från Finland som firar semester i Stockholm är ett prisvärt transportalternativ.

- Det kostar 125 kronor, så i Euro sä är det hyvvä (väldigt) billigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".