Candal kritiserar åklagaren

Åklagaren bör ompröva sitt beslut att släppa de 4 misstänkta inbrottstjuvar - som greps i Bergshamra utanför Norrtälje för snart två veckor sen. Det menar Kommunstyrelsens ordförande Christer Candal. Men åklagaren anser inte att männen kan bindas vid brottet, trots att de greps med en stor mängd stöldgods.
Fram till den 28 september, från 1 maj i år, har stölder i fritidshus ökat med 86 procent i kommunen och villainbrotten visar också en stark ökning. Utsatta platser är bland andra Bergshamra, Riala och Råmansö. Sammanlagt begicks 197 inbrott under perioden. Vid ett tillfälle och efter intensiv spaning kunde fyra litauer gripas den 20 september och stöldgods återfanns i bilen. Hund spårade även från bilen till en plats i skogen där gods var nedgrävt. Polisen påträffade även bultsaxar. De fyra männen greps men försattes på fri fot av kammaråklagare Ann Alfheim i Stockholm, som ansåg att männen inte kunde bindas vid brotten, trots att de påträffats med stora mängder stöldgods. Detta har utlöst starka protester från allmänheten. Christer Candal, kommunstyrelsens ordförade kräver nu överprovning av beslutet i högre instans.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".