Sandra Dahlén invigningstalade. Foto: Fredrik Persson / SCANPIX
STOCKHOLM

Pride invigt i Kungsträdgården

Årets upplaga av Stockholm Pride invigdes på måndagkvällen i Kungsträdgården i Stockholm. Tidigare har invigningen varit på festivalområdet i Tantolunden på Södermalm.

Den nya scenen betydde gratis inträde och öppet för alla att komma dit och lyssna vid invigningen, något som festivalbesökaren Heidi Augunen gillade.

– The more, the merrier. Ju fler det är desto roligare är det. Helt okej att liksom alla andra förutom oss homosar får vara med. Jag tycker bara det är en positiv grej, säger hon.

Kungsträdgården fylldes igår av människor som kommit för att titta på invigningen av Stockholm Pride, som organiserades för elfte året i rad.

Flaggor i regnbågsfärgerna vajade framför scenen och det var en blandning av rutinerade festivalbesökare och nyfikna som hade samlats.

Kungsträdgården är nytt festivalområde för i år och festival-ledningen hoppas att det kommer göra fler intresserade av hbt-frågor, alltså frågor som rör homosexuella, bisexuella och transpersoner.

Uppträdde gjorde artister som Darin och Marit Bergman, och komikern Magnus Betner och sexualupplysaren Sandra Dahlén stod för invigningstalen. Sandra Dahlen talade om att normen om heterosexualitet påverkar alla, inte bara hbt-personer.

Linda Liljegren som besökte Prideinvigningen för första gången gillade Sandra Dahléns tal och hon tyckte att det var bra att många kunde få ta del av det.

– Ju fler från allmänheten som kommer och kollar desto bättre är det ju, för annars kan det ju bli att det håller sig inom de kretsar som ändå är ganska upplysta. Sådana här tal till exempel ju fler desto bättre som får höra det liksom.

Lotta Karlsmark
ann-charlotte.karlsmark@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".