STOCKHOLM

Många hedrade offren i Rinkebybranden

Uppdaterad 16:45
Hundratals människor slöt idag upp i Rinkeby i nordvästra Stockholm inför begravningen av de sju personer, en kvinna och sex barn, som omkom i samband med en lägenhetsbrand i helgen.

– Det här en den största tragedin som jag och många andra i Rinkeby varit med om. Begravningen är en del av sorgarbetet och nu när vi varit med i ceremonin och följt med de omkomna i deras sista vila så återstår att hjälpa de överlevande, säger Ahmed Siraj som var med och arrangerade resorna till begravningsplatsen.

I Rinkeby centrum samlades flera hundra människor idag för att ta farväl av de sju personer som omkom i branden i lördags. En mamma och sex barn dog av den giftiga röken efter att ha försökt ta sig ut ur det brinnande huset på Kuddbygränd.

Kvar i familjen är pappan och hans två söner, och det är för deras skull många ville delta i ceremonin vid Råcksta begravningsplats tidigare idag.

– Somalier älskar varandra, oavsett vad som händer. När sorgen kommer blir vi en, säger Nimo Hassan innan hon kliver på den fulla bussen.

Nio bussar hade bokats för att skjutsa boende i Rinkeby, Tensta och Husby till Råcksta i Vällingby i västra Stockholm där begravningen skulle hållas.

– Det är en tragedi som kunde ha hänt vem som helst och muslimer stöttar varandra. Händer det en så ska alla vara med och hjälpa till, säger en annan kvinna i busskön.

Polisen vet ännu inte vad som egentligen hände i lördags när branden startade. Tekniker arbetar fortfarande på platsen och utredningen kommer troligen ta ytterligare flera dagar, enligt polisens presstalesman Peter Saarman.

Under tiden sörjer Rinkeby. Bland annat Hassan Mohamed en släkting till familjen som rest ända från Oslo för att vara med på begravningen.

– Jag önskar att barnen levde, ta mig istället.

Helen Ling
helen.ling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista