Svensk uppges död i läger i Irak

Ytterligare en man från Stockholm kan ha dödats i attackerna i ett läger för exiliranier i Irak de senaste dagarna. Det uppger anhöriga till mannen för Radio Stockholm. Det betyder i så fall att två svenskar, båda från Stockholm, hittills dött i attacken när irakiska styrkor gick in i lägret.

Svenska utrikesdepartementet (UD) känner till att uppgifterna om döda svenskar finns, men kan inte bekräfta att de stämmer, säger Anders Jörle på UD:s presstjänst, till Radio Stockholm.

- Som det nu ser ut skulle det funnits i det här lägret svenska medborgare som sedan länge är utflyttade och ett antal personer som har haft uppehållstillstånd i Sverige tidigare, men de allra flesta verkar ha rest tillbajka till Irak elelr rest till Irak för länge sedan, säger Anders Jörle.

Uppgifterna om döda och skadade kommer från organisationen Mujahedin-e khalqm, eller Folkets mujahedin, som är terrorstämplad av USA men inte längre av EU. De ska finnas i Camp Ashraf, den bas för exiliranier i Bagdad, som irakisk polis och militär tagit kontrollen över.

En kvinna från Stockholm säger att hennes bror dött i attackerna. Hon och andra exil-iranier i Stockholm hävdar dessutom att minst 20 personer befinner sig i lägret.

Den döde mannen, som är svensk medborgare, ska ha varit skadad i över ett dygn och hans syster har alltså kontaktatat UD, men så länge man inte fått uppgifterna bekräftade från irakiska myndigheter kan man inte göra så mycket, säger Anders Jörle.

- Vi har kontakter givetvis med irakiska myndigheter för det här är ett militärläger enligt UNHCR:s bedömning som ligger i Irak, så det är ju amerikanska myndigheters ansvar vad som händer där, men vi har också kontakter med amerikaner eftersom ett amerikanskt medicintkst team har gett sig in i lägret, men det pågår stridigheter där, säger Anders Jörle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista