Stockholm

Svårt hitta behövande till stiftelsepengar

Hedvig Eleonora församling på Östermalm i Stockholm har svårt att hitta mottagare för de donationspengar de ska dela ut till behövande inom församlingen.

Nu vill dom ändra reglerna så att de kan ge pengar till behövande personer från andra delar av Stockholm enligt Georgina Fornhammar, vikarierande präst i Hedvig Eleonora församling.

- Om man har ett par miljoner kronor liggande någonstans som någon en gång i tiden hade velat skulle användas för hjälpmedel och vi kan inte använda det för att kriterierna är strypta, då är det klart man ska försöka ändra kriterierna efter basviljan hos den personen, finns det någon jämställd situation i vår tid som skulle kunna säga det här kan passa in i det behovet, säger hon.

Hedvig Eleonora församling förvaltar stiftelser med tillgångar som är värda uppemot 150 miljoner kronor.

Vem som kan få pengar från de ca 30 olika stiftelserna beror på vad den som startade stiftelsen och alltså donerade pengarna ville, oftast står det i testamentet att pengarna ska gå till behövande som är bosatta i församlingen.

Det är många som söker pengar från stiftelserna, församlingen får cirka 1000 ansökningar per år, men de säger nej till många för att de inte bor inom området.

På Östermalm finns det i princip ingen som faller in under kriteriet behövande, som Skatteverket definierar det, dvs. samma kriterier som man har för att få socialbidrag. Det betyder att man inte får ha någon förmögenhet på banken, eller bo i en bostadsrätt.

Nu har församlingen ansökt hos Kammarkollegiet för att få ändra i stadgarna i stiftelserna, så att församlingen kan dela ut pengar till andra än bara de som bor inom församlingens område.

Kammarkollegiet har inte sagt sitt än, men reglerna är svåra att ändra på grund av att man tar hänsyn till vad den som skrev testamentet ville att pengarna skulle gå till.

Lena Hörnblad är jurist på Kammarkollegiet:

- Att det är så stränga regler beror ju på att man vill bevara donationsviljan och då ser man det område som stiftaren har avsett, att det var viktigt för stiftaren att det kanske var hemorten eller den skola där man själv har gått. Eftersom lagstiftningen är som den är, att det ska visas ändrade förhållanden, så uppställs stränga krav. Men finns det ändrade förhållanden så händer det att vi går med på förändringar också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista