Skarp kritik mot Polhemsgården

Äldreboendet Polhemsgården i Solna får idag skarp kritik från Socialstyrelsen, som färdigställt sin granskning av äldreboendet. Torsten Mossberg, chef för tillsynsenheten på Socialstyrelsen i Stockholm, säger till Radio Stockholm att situationen på Polhemsgården är snäppet värre än på många andra håll.
Det handlar om brister i skötseln av de boende, stora ledningsproblem och bemanningssvårgheter. Knappt hälften av de anställda har vårdutbildning och introduktionen av ny personal fungerar inte. Dessutom sköts inte läkemedelshanteringen enligt regelboken och läkarinsatserna är otillräckliga. Socialstyrelsens granskning inleddes efter att anhöriga på julafton förra året fann sin 80-årige demente far uttorkad, nästan medvetslös och med en kraftig lunginflammation. I somras kom ytterligare en anmälan till Socialstyrelsen. Den rörde en kvinna i 80-årsåldern som hade flera öppna liggsår som var misskötta och infekterade. I vissa av såren fanns rester av avföring. Ansvaret för driften av Polhemsgården ligger hos äldrenämnden i Solna. -Att döma av hur verksamheten ser ut tycker vi naturligtvis inte att det ser ut som om äldrenämnden har skött sig särskilt väl, säger Torsten Mossberg på Socialstyrelsen. Men äldrenämndens ordförande, folkpartisten Liselotte Berthrand, anser att politikerna gjort vad de kunnat: -Som politiker driver ju inte vi det praktiska arbetet, men vi har ju sett till att skaffa resurser till Polhemsgården, säger Berthrand till Radio Stockholm.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".