Lidingö

Mobilmastplaner upprör boenden

En planerad mobilmast i en park i Islinge på Lidingö, har väckt förtret hos de boende i området, som nu överklagar till regeringen. En mobilmast skulle inte bara göra parken fulare utan innebära en allvarlig miljörisk eftersom man då måste gräva upp förorenad jord, enligt boenden.

- Den här parken ligger på gammal industrimark. Under det översta jordlagret, som är nyss utbytt, så ligger starkt förorenad jord med cancerogena ämnen. Ska man bygga en mast i parken måste man gräva bort det friska jordlagret och sedan ner i de förorenade jordmassorna, säger Jörgen Mannheimer, Lindingöbo.

Över 400 boende i området har skrivit under protestlistor och efter avslag från både kommun och länsstyrelse går överklagandet nu till miljödepartementet.

Enligt Jörgen Manheimer har kommunen försökt mörka information om gifter i marken och dessutom, säger han, har man trixat med detaljplanen.

- Det är förbjudet att bygga master på parkmark och Lidingö kommun har valt i det här fallet att man ändrar statusen av marken till gatumark och på så sätt kan man sedan bevilja ett bygglov för att bygga en mast, säger Jörgen Manheimer.

Miljö- och stadsbyggnadschef i Lidingö kommun, Anna Hedenius säger att hon inte har tjänsgjort tillräckligt länge för att bemöta den kritiken. Men hon bedömer att man följt de regelverk och miljökrav som finns och säger att man har fått väga det enskilda mot det allmänna.

- Problemet har varit att man haft alldeles för dålig mobiltäckning och då har vi tittat på lite olika ställen och valt ut det här som det bästa, säger Anna Hedenius, miljö- och stadsbyggnadschef i Lidingö kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista