Konstverket visades under Konstfacks vårutställning.
stockholm

Rättegång idag mot Anna Odell

Idag inleds rättegången i Stockholms tingsrätt mot Anna Odell –den tidigare konstfacksstudenten som spelade psykiskt sjuk som en del av sitt examensarbete. Odell står åtalad för våldsamt motstånd, falskt larm och oredlig förfarande.

Syftet med konstprojektet var, enligt Odell, att väcka debatt om den slutna psykiatriska vården, men istället har debatten kommit att handla om huruvida det är etiskt försvarbart att lura vårdpersonal och ta vårdresurser i anspråk i konstens namn.

Rättegången i Stockholms tingsrätt beräknas pågå hela dagen. Anna Odell riskerar upp till två års fängelse om hon fälls.

Att en konstnär åtalas för innehållet i sin konst har enligt juridiska experter bara skett två gånger i Sverige de senaste tjugo åren.

Vid Konstfack, som börjar höstterminen om ett par veckor är man orolig för att en fällande dom kan göra konstskolorna mer återhållsamma i framtiden och det kan också påverka arbetet för journalister, tror Olof Glemme, som är prefekt på institutionen för konst.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".