Danderyd

Kommunhemsida nere efter sabotage

Danderyd kommuns webbplats låg helt nere på tisdagen. Anledningen är att den internetleverantör som kommunen anlitar har utsatts för ett sabotage. Tillsvidare är sidan ersatt av en tillfällig webbsida.

– Det vi vet är att det är någon form av sabbotage som har drabbat vår internetleverantör, men det är allt vi vet, säger Anne-Marie Bratt , informationschef i Danderyd kommun.

Hur märker man av det här?

– Den publika webben ligger ju nere så vi kommer inte åt hemsidan. Vem som ligger bakom sabotaget är ännu oklart.

Så här låter det när vi ringer upp Danderyd kommuns it-leverantör Transit bredband.

"Sedan måndagskvällen är Transits internetkunder drabbade av ett signalavbrott. Det här beror på att Transits leverantör av internetkapacitet har utsatts för ett sabotage."

Transit Bredband är i sin tur kunder till huvudleverantören Black Internet – samma företag som fram till igår också hade The Pirate Bay som kund.

Efter en dom i Stockholms tingsrätt stängde Black internet igår ned Pirate Bay och bara några timmar senare skedde sabotaget, berättar Black internets vd Victor Möller.

– Dagen började med att vi vid lunchtid stängde av den kapacitet som vi levererar till The Pirate Bay. Sedan på kvällen hade vi ett sabotage riktat mot oss som vi just nu håller på att städa upp det sista efter.

Vad är det för slags sabotage?

– Man har attackerat vår nätverkshårdvara helt enkelt.

Hade det här någonting med eran nedstängning av själva Pirate Bay att göra tror du?

– Möjligt, men jag vet inte.

Anna Björkman
anna.bjorkman@sr.se

Lars Peter Hielle, P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".