stockholm

Oppositionen kräver skattehöjning

Efter tre år med sänkningar kommer skatten att bli oförändrad i Stockholm nästa år. Men oppositionsborgarrådet Carin Jämtin (S) anser att det skulle behövas en skattehöjning.

– 60 öre skattejöjning skulle fortfarande innebära att vi är ungefär fjärde eller femte lägsta skattekommunen i hela Sverige, av alla 290 kommuner. Jag ser en fara i att vi inte har en tillräckligt bra skola, har för stora barngrupper i förskolan och en äldreomsorg som inte fungerar. Det kan skrämma bort människor från Stockholm, säger Carin Jämtin (S).

Socialdemokraterna och Vänsterpartiet skulle vilja se en skattehöjning med 60 öre. Det skulle ge en knapp miljard i ökade inkomster.

Oppositionen menar att det behövs pengar till både skola och äldreomsorg, men Miljöpartiet kan tänka sig en något lägre skattehöjning.

– I det mycket allvarliga ekonimiska läget som vi har så tror vi att vi måste ha 50 öre i skattehöjning. Vi har stora behov inom barnomsorg och skola. Vi har också ett nedrustat miljö- och klimatarbete i Stockholm. Sedan måste vi säkerställa kvalitén i äldreomsorgen och socialtjänsten, säger Yvonne Ruwaida (MP).

Men trots att skatteinkomsterna i år och nästa år kommer att sjunka med runt 1,8 miljarder bedömer den borgerliga alliansen att Stockholm står stabilt i den ekonomiska krisen och kan behålla nuvarande skattenivå.

– Vi har en ökande arbetslöshet men samtidigt har vi en betydligt lägre arbetslöshet än övriga landet. Vi hade höga tal på vasel i våras, men det har sjunkit. Och vi ser än så länge inga dramatiska ökningar när det gäller socialbidragskostnaderna, så Stockholm har klarat sig väldigt länge i den här finanskrisen, säger finansborgarråd Sten Nordin (M).

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".