Folksam utsatt för svindleri

En gruppchef på försäkringsbolaget Folksam åtalades idag vid Attunda tingsrätt misstänkt för grov trolöshet mot huvudman.
Bland annat misstänks han för ha godkänt ersättningar på sex miljoner kronor för ett nedbrunnet hus, trots att villaägaren inte hade någon försäkring hos bolaget.

Åtalet mot den 45 årige gruppchefen  är det första i en stor svindleri och bedrägerihärva mot försäkringsbolaget Folksam.
Överåklagare Gunnar Stetler vid Riksenheten mot korruption säger till Radio Stockholm att gruppchefen låtit sig mutas av byggföretag.
Det första åtalet gäller ersättning för en skada för tio år sedan. I september 1999 förstördes ett bostadshus i Frötuna i Upplands Bro kommun i en brand.
Huset var inte försäkrat i Folksam men ägaren trodde det eftersom han några år tidigare fått en offert om en försäkring, men något avtal skrevs aldrig.
Gruppchefen bestämde att Folksam skulle stå för brandskadan i Frötuna och lät sedan några byggbolag renovera huset. Räkningen slutade på sex miljoner kronor.
Överåklagare Gunnar Stetler säger att han kan visa att mannen låtit sig mutas av byggföretag och att dagens åtal är det första i härvan som pågått sedan 1999, alltså i närmare 10 år.
Troligen kommer fler personer åtalas.
Det bör påpekas att den åtalade gruppchefen nekar till brott.
Han säger att han har litat på att alla fakturor som lämnats till honom varit riktiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".