Ny färjelinje startar vid årsskiftet

Runt årsskiftet räknar vägverket med att den första nya färjelinjen ska öppna för att avlasta vägnätet i Stockholmsområdet.
Det är sträckan Slagsta - Bällsta som börjar trafikeras - det för att för att få bort de riktigt tunga transporterna från de vanliga vägarna.

- Det är klart, kan vi få bort den tunga dispenstrafiken som ändå är ett hinder i trafiken så är det en klar fördel ur trafiksäkerhetssynpunkt, säger Torbjörn Lundbom som är Vägverkets projektledare för de nya färjelinjerna i Stockholm.
Det är de riktigt tunga transporterna som tillexempel de stora kranbilarna som ska gå med färjelinjen - och ambitionen är att den startar runt årsskiftet.
- Ja målsättningen är årsskiftet 2009-2010 och vi håller nu på att titta på bärigheten på kajen vid Bällsta om vi klarar den här tunga trafiken, säger Torbjörn Lundbom.

Under 2011 kommer det ytterligare två förbindelser - men då för vanlig trafik. Det är Nacka - frihamnen och Färingsö - Lövsta.
På Färingsö gäller det att hitta en lämplig väg ned till vattnet och i Nacka ska vägverket komma överens med Statiol om marken. Dessutom ska det sättas upp en ny trängselskattestation
- Vi kommer ju då att sätta upp en trängsällskattestation nere vid frihamnen så att man ska inte kunna komma undan trängsällskatten bara för att man tar färjan mellan Nacka och frihamnen, säger Torbjörn Lundbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".