Huddinge

Returmakeriet måste stänga

Loppmarknaden Returmakeriet i Huddinge Centrum måste stänga. Loppmarknaden, som är ett socialt projekt, där dömda gör samhällstjänst och funktionshindrade arbetstränar blir av med de lokaler de haft i 13 år.

Alice Björnsdotter, ordförande i föreningen som driver Returmakeriet säger att lokalen stod tom i tio år innan de fick ta över den.

I källarlokalen, som saknar både fönster och rinnande vatten, trängs möbler, kläder, böcker och gamla saker. Loppmarknaden fungerar som arbetsplats för funktiosnhindrade som arbetstränar och dömda som gör samhällstjänst.

Hyran är 10 000 kronor per kvartal till det kommunala bostadsbolaget Huge, och pengarna kommer från medlemsavgifter från den ideela föreningen Växthuset. För 500 kronor i månaden får medlemmarna arbetslokaler för olika konst och hantverksprojekt.

Nu har Huge bestämt sig för att säga upp föreningen. Anti Avsan, moderat kommunstyrelseledamot i Huddinge och styrelseordförande i Huge säger att centrum måste vara så attraktivt som möjligt och att en ny hyresgäst kan betala mycket högre hyra.

– Vi måste ha ett centrum med så många kommersiella verksamheter som möjligt, och föreningen har fått disponera lokalen så länge ingen annan varit intresserade av den, säger Anti Avsan.

Men Alice Björnsdotter tycker att kommunen ska tänka på att Returmakeriet är lönsamt för kommunen.

– Vi har ju personer som gör samhällstjänst som annars skulle sitta i häkte, det är dyrt, det kostar flera miljoner. Desssutom kommer våra kunder från hela Stockholm och de går även i andra affärer och äter på restauranger. 

Jenny Hallberg
jenny.hallberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".