Haninge

Strid om byggrätt i Årsta havsbad

Boende i Årsta havsbad i Haninge har kommit på kollisionskurs med försvaret i Berga. Försvaret vill inte att fler bosätter sig permanent där, och det kan påverka hur mycket man får bygga ut.

– Det läggs en död hand över området. De som haft turen att bygga i tid och har bygglov för det, har möjlighet att permanenta sig här på äldre dagar när man inte behöver så stort medan dom som har en liten byggrätt, ja, det är bara stopp, säger Rolf Nilsson, Årsta havsbads samfällighet.

Årsta havsbad är ett 80-årigt fritidshusområde med över 800 hus. Omkring 150 hus bebos året om. Haninge kommun planerar att dra in kommunalt vatten och avlopp och vill utöka byggrätten till 70 kvadratmeter.

Granne till området är försvarets Amfibieregemente 1. De vill inte att fler ska bosätta sig permanent utan vill begränsa byggrätten till 10 kvadratmeter, utöver den befintliga boytan.

– Någon gång i framtiden kanske det görs en ny miljöprövning, det styrs ju av en mängd faktorer. Om man vid den miljöprövningen ser att det är betydligt fler permanentboenden än vad det är idag, kan den myndighet som fastställer miljötillståndet, det vill säga Länsstyrelsen, säga att ni inte får ha samma sorts verksamhet som ni har idag och då kan vi inte utbilda våra soldater till det mål vi har, säger kapten Peter Hammarberg vid Amf 1.

Men än är inte diskussioner och förhandlingar klara. Haninge kommun, Amf 1 och Länsstyrelsen med flera har haft ett flertal möten och enligt kommunen är man nära en överenskommelse.

Rolf Nilsson hoppas på en bra lösning:

– Vi tycker att området kan få utvecklas i sin takt. Om man har en sådan här liten stuga ska man kunna få bygga till så att man kan ha det drägligt bekvämt på sommaren om man vill det, och förlänga säsongen, och kanske till och med flytta ut permanent.

Maria Persbo
maria.persbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".