Kontroll av kamratstödjare

Kamratstödjarna i Stockholms skolor borde lämplighetsprövas, bland annat genom att hämta utdrag ur brottsregistret, det anser socialförvaltningen och polisen i Stockholm, uppger Radio Stockholm.
Kamratstödjarna, som idag finns i många skolor för att skapa lugn bland eleverna och för att vara förebilder, kontrolleras inte, enligt Socialtjänsten och polisen. Stockholm stad har i år arbetat intensivt med att med att skolorna ska bli lugnare och säkrare. I våraras kom en utredning som föreslog att fler kamratstödjare borde anställas på skolorna för att eleverna skulle kunna känna sig så trygga som möjligt. Men när nu arbetet fortsätter går socialförvaltningen och polisen i Stockholm ett steg längre. De föreslår att kamratstödjarna borde lämplighetsprövas, bland annat genom att tvingas visa upp utdrag ur brottsregier, något som inte sker idag. Bakom idéen står bland andra socialsekreterare Ann Hellströmer. - Kamratstödjare ska lämplighetsprövas som alla som arbetar med människor, så att man vet att det är bra personer som arbetar med det här. Det tycker jag är en självklarhet, säger Ann Hellströmer. Bland de kamratstödjare som Radio Stockholm kommit i kontakt med är åsikterna delade, men de flesta tycker inte om idéen. Det finns ju de som har ett trasligt förflutet men som lärt sig läxan och idag kan vara mycket goda förebilder menar de. Det håller Ann Hellströmer med om, hon tror på att alla kan människor kan bli bättre, men bara om kamratstödjarna har lämnat kriminaliteten bakom sig. - Personer som en gång varit kriminella kanske lättare kan förstå och upptäcka ungdomar som är påväg in i en tidig kriminalitet. Därför är de här kamratstödjarna viktiga på skolan, men då måste de vara sådana som verkligen har lagt av med kriminalitet till hundra procent, annars blir det fel signaler.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".