Ny teknik ska ge färre kopparstölder

Än en gång har koppartjuvar varit i farten längs Roslagsbanan. Natten till i dag stals koppar i en kabel som är en del i signalsäkerhetssystemet, och det blev förseningar i trafiken under morgonen. Roslagsbanan har utsatts för kopparstölder flera gånger i sommar, men med hjälp av ny teknik hoppas SL kunna stoppa koppartjuvarna i framtiden.

– På lång sikt måste vi se om vi kan minska antalet kopparkablar ute i anläggningen, och där pågår ett försök ute på Roslagsbanan där vi har en annan teknik istället för att använda långa kopparkablar, säger SL:s säkerhetschef Bengt Carlsson.

– Om det försöket faller väl ut kommer vi att försöka införa den tekniken på fler ställen efter Roslagsbanan, fortsätter han.

Problemet med kopparstölder på Roslagsbanan är på inte sätt nytt. I natt var det dags igen, den här gången slog tjuvarna till vid Rydbo. De fick bara med sig några meter kopparkabel, men det skapade stora förseningar.

På SL jobbar man intensivt för att komma tillrätta med problemet med stölder av koppar. Just nu prövar man en ny teknik, och om det fungerar kommer det leda till att man kan ta bort en massa kopparkabel från banan.

– Hittills har vi sett att det här är tillförlitligt, men vi ska köra det ett tag till och se att vi inte får några felindikeringar, sedan kan vi fatta beslut om att genomföra det här i större skala. Då får man kanske börja på de ställen som är mest utsatta för stölder i dag, säger SL:s säkerhetschef Bengt Carlsson.

Men enligt Bengt Carlsson räcker det inte att byta teknik på Roslagbanan och på så sätt få bort en massa koppar. Det handlar också om att jobba tätare med polisen i deras försök att få stopp på oseriösa skrothandlare.

– De som stjäl det här gör det ju för att kunna sälja det här vidare, och om vi kan försvåra att icke seriösa skrothandlare kan köpa den här kopparen, då kan vi försöka minska stölderna på det viset, säger SL:s säkerhetschef Bengt Carlsson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".