Tre barn fick föras till sjukhus efter olyckan i augusti.
Järfälla

Fönsterlås byts ut efter skololycka

På Aspnässkolan i Järfälla kommun har det vidtagits en rad säkerhetsåtgärder efter olyckan då tre barn ramlade ut genom ett fönster som gav vika. Bland annat ska man ersätta fönstrens låsanordningar med fönsterlås som är låsbart med nyckel.

Kommunen konstaterar att själva fönstrets konstruktion inte har varit bräcklig, men däremot var fönsterlåset eller vredet inte tillräckligt. Det var för enkelt att oavsiktligt få upp – och det finns även risk att obehöriga kan öppna fönstren.

Därför ska man sätta in fönsterlås som går att låsa med nyckel, i stället för den anordning som fanns på fönstren i skolan när olyckan inträffade.

Barnen som föll ut från fönstret, 8 -10 meter ner på marken, hade suttit med en kudde bakom ryggen i fönsternischen, och kommunen konstaterar nu att det finns en risk i själva tillgängligheten till fönster och fönsternischer, och därför ska möbler och andra redskap inte ställas så att de inbjuder till att klättra.

I brevet till arbetsmiljöverket skriver Järfälla kommun också att det även har monterats stålpinnar på insidan av fönstren som finns på plan två i Aspnässkolan.

Vid olyckan den 24 augusti skadades två av barnen allvarligt, den tredje fick lindriga skador.

Parallellt med arbetsmiljöverkets utredning, utreder polisen olyckan som ett arbetsmiljöbrott och brottsrubriceringen är vållande till kroppsskada. Ingen person har ännu delgivits misstanke om något brott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".