Sollentuna

Friskola krävs på 20 000 i skadestånd

En friskola i Sollentuna ska betala 20 000 kronor i skadestånd till en ung elev för att skolan inte gjorde tillräckligt för att hindra att eleven mobbades. det anser Barn- och elevombudet, BEO.

Flickan som gick i mellanstadiet på en friskola i Sollentuna mobbades av ett äldre tjejgäng upprepade gånger under 2007 men skolan tog tag i det och där anser Barn- och elevombudet att skolan vidtog rätta åtgärder. Men när tjejgänget året därpå återigen mobbade flickan genom att blockera vägen för henne, peka och skratta åt henne gjorde inte skolan tilltäckligt mycket för att få stopp på kränkningarna, anser BEO.

Skolan hade bara samtal med inblandade elever och endast en förälder och skolan verkar också ifrågasatt flickans upplevelse, enligt BEO, eftersom man ville låta en person följa flickan och kartlägga hennes skolsituation. Barn- och elevombudet anser att friskolan borde ha gjort en grundligare utredning flör att försöka komma åt de bakomliggande orskaenra till kränkingarna som gjorde att flickan inte längre kände att hon kunde gå kvar på skolan.

Därför kräver Barn- och elevombudet att skolans ägare ska betala 20 000 kronor i skadestånd till flickan. Skolans ägare säger att de följt de lagar som finns och har ännu inte tagit ställning till om det ska betala ut skadeståndet.

Barn- och elevombudet har beslutat om skadestånd i 41 fall sedan de började arbeta 2006. Det största skadeståndskravet hittills är på 307 500 kronor till en ung pojke i Halmstad som mobbades i två års tid utan att den kommunala skolan gjorde en ordentlig utredning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".