Stockholm

Minskat fylleri på studentfester

Det var mindre problem med fylleri och våld på vårens studentfester i Stockholm jämfört med hur fjolårets studentfester var. Det visar utvärderingen av polisens satsning som kallades Student 09.

Totalt ordnades drygt 650 studentfester i Stockholms city i våras. Det är 74 fler än 2008. Ändå minskade antalet brott, och hälften så många berusade ungdomar omhändertogs för fylla.

Anmälningarna om våld mot tjänsteman minskade från 32 till 5.

Våren 2007 steg brottskurvan kraftigt i city. Ökningen kunde kopplas till de många studentfesterna. För att vända trenden satsade Citypolisen på förebyggande åtgärder.

Projekt Student 09 är ett av totalt nio bidrag som deltar den brottsförebyggande tävlingen ECPA. En jury bestående av representanter från Polishögskolan, Sveriges kommuner och landsting samt Brå, utser tre vinnande bidrag, varav ett kommer att få representera Sverige i den internationella tävlingen som avgörs senare i höst i Stockholm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".