stockholm

Kritik mot byggplaner för Stadsbiblioteket

Planerna på att bygga om vid Stockholms stadsbibliotek vid Odenplan får kritik från kulturexperter inom FN-organet Unesco. Experterna anser att utbyggnaden riskerar att förstöra ett viktigt världskulturarv och befarar att tillbyggnaden kommer att överskugga den nuvarande bygganden.

Stockholms stadsbibliotekarie Inga Lundén håller inte med om kritiken.

– Nej, tvärtom. Jag vet att det här kommer att bli ett väldigt bra bibliotek, ett funktionellt och långsiktigt väldigt spännade bibliotek, säger Stockholms stadsbibliotekarie Inga Lundén.

Kritiken från UNESCO går ut på att den tänkta utbyggnaden kommer att bli alldeles för dominerande i gatubilden och framförallt dominera över Gunnar Asplunds biblioteksikon, Stadsbiblioteket. Men det avfärdar Inga Lundén bestämt.

– Då funderar jag på om det här UNESCO-organet har varit i Stockholm och vet hur det ser ut, att den tänkta tillbyggnaden ligger betydligt närmare läkarhuset än vad den ligger Asplunds hus. Det skulle snarare bli så att Asplunds stadsbibilotek får en lugnare bakgrund än vad det får idag, säger hon.

Om man kliver tittar över Stadsbiblioteket kan man bara konstatera att Inga Lundén onekligen har en poäng. Till vänster finns den välkända silluetten med den runda biblioteksbyggnaden. Ned till höger den drygt 30 meter höga, grå kolossen Läkarhuset Odenplan. Däremellan alltså de tre annex som nu alltså ska byggas om till något helt annat. Annexen tillhörde från början Stockholms universitet och var inte tänkta som bibiliotek, säger Inga Lundén.

– Nej aldrig, inte Asplunds bibliotek iallafall.

Men invändningarna imponerar inte på experterna på Unescos kulturorgnan Icomos som står fast vid sin kritik.

– Stadsbibioteket är den mest berömda byggnaden i Stockholm och Sverige, i värden. Det förpliktigar ju, säger Kerstin Westerlund, vice ordförande på Icomos svenska del.

– Det här som stadsbibliotekarian talar om, att annexet inte har varit bibliotek, det påverkar ju inte vår syn.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se