Mixad brandkår ger bättre arbetsmiljö

Fler brandmän med invandrarbakgrund skulle kunna lösa problemet med våld och hot mot brandkåren. Det anser Christer Flodfält, brandman och fackligt ombud på Södertörns brandförsvar.

Han säger att stämningen ute i oroliga områden blir helt annor-lunda när brandmännen inte bara är en grupp vita män.

– Det är en väldigt skillnad när vi har invandrare med oss som pratar deras språk, på deras sätt och är en del av dem. Det kan handla om släkt och vänner, och man kastar inte gärna sten på släkt och vänner, säger brandmannen Christer Flodfält, fackombud på Södertörns brandförsvar.

Att brandmän blir attackerade med stenar och andra föremål har blivit allt vanligare i länet. Men hur vanligt det är vill Christer Flodfält inte säga med risk för att problemet ska förvärras ytterligare. Själv har han aldrig blivit utsatt, men bara den senaste veckan har Södertörns brandbilar träffats av stenar under uttryckning.

Det handlar nästan alltid om ungdomsgäng i invandrartäta områden – i till exempel Södertälje, Botkyrka, Tensta och Vårby – som vita, svenska brandmän har svårt att nå fram till.

Christer Flodfält tror egentligen inte att brandkåren är målgruppen, utan att det handlar om frustration och utanförskap.

– Man tänder eld för att få uppmärksamhet och så kommer brandkåren, säger han.

Ett sätt för brandmännen att minska problemet är att inte uppträda ihop med polisen. Södertörns brandförsvar försöker undvika blåljus och siréner för att inte dra till sig uppmärksamhet i onödan.

Men det klart största problemet är att brandkåren inte är representativ. Kåren måste spegla befolkningen, säger Christer Flodfält.

– Ja, som samhället ser ut. Hur många procent är invandrare, och hur många är kvinnor? Det tycker jag är svaret.

Helen Ling
helen.ling@sr.se