Krav på åldersrabatt i kyrkan

En pensionärsrabatt på kyrkoavgiften bör införas, det kravet kommer från kyrkoherde Anders Björnberg vid Katarina församling i Stockholm. Orsaken är att han anser att allt fler äldre lämnar kyrkan på grund av kostnaden.
-Jag har förstått och märkt själv att en del äldre människor utträder ur kyrkan, inte för att de inte vill vara med, utan för att de inte anser sig ha råd längre, säger kyrkoherde Anders Björnberg till Radio Stockholm. Anders Björnberg kan tänka sig avgiftsfrihet för äldre medlemmar så att de inte ska behöva lämna kyrkan på grund av kostnaderna. Har en person varit medlem i hela sitt liv så ska inte en skral ekonomi efter pensioneringen få påverka tillhörigheten, menar kyrkoherden i Katarina församling. Utträdet får konsekvenser, bland annat har den som lämnat Svenska kyrkan inte längre rätt till kyrkliga handlingar som begravningsgudstjänst eller vigsel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".