Stockholm

Blå linjen rullar som vanligt från måndag

Nu ska tunnelbanans blå linje öppna igen på hela sträckan in till Kungsträdgården. Fyra månaders stopp, där tusentals resenärer varje dag har fått ta ersättningsbussar från Rådhuset eller Fridhemsplan, är därmed över. 

Det som pågår är de sista städarbetena inför trafikstarten. SL och Banverket har ägnat sommaren åt att förstärka tunneltaket inför de kommande sprängningarna för Citybanans enorma tågtunnlar under nuvarande tunnelbanan. Och enligt SL:s projektledare Håkan Hjelm är det just förstärkningarna som blir det mest påtagliga som resenärerna kommer att se när trafiken nu drar igång igen.

Det sitter tjocka, vita nät i taket, och de är uppsatta för att säkerställa att det inte händer något för resenärerna eller T-banetrafiken.

--  Det kommer att sprängas i princip två gånger om dagen, med start våren 2010, och det kommer att påverka resenärerna här nere under två år.

På måndag är det alltså dags att börja åka här igen, som normalt?

--  Ja, på måndag morgon, vid 05-tiden, så går första tågen hela vägen, ner till Kungsträdgården.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".