Stockholm

Får på Årsta holmar misstänks ha slaktats

Två av de får som sedan i våras betar fritt på Årsta Holmar mellan Södermalm och Årsta är sedan igår eftermiddag försvunna. Fårens ägare säger till Radio Stockholm att hon misstänker att fåren slaktats på platsen, och sedan fraktats från Årsta Holmar med båt.

Blodspår har hittats i gräset och även den plats där en båt troligen lagt till på södra sidan av öarna.

Betesmarken tillhör Stockholms stad, men de tolv får som har betat på Årsta Holmar sedan i februari är privatägda. Fåren ägs av Li Sandberg, och det var också hon som igår hittade blodspår ute på Årsta Holmar.

– Jag är ju ute ett par gånger per dag och tittar till fåren och kollar att allt är bra med dem. Och igår vid 14-tiden upptäckte jag att två av fåren inte kom fram till mig som de brukar göra. Så jag letade efter dem i två timmar ungefär, tills jag hittade en plats med mycket blod, men inga får. Så jag förstår ju att någon har varit ute och slaktat dem, säger Li Sandberg.

Men varför tänkte du direkt att någon har slaktat fåren?

– Därför att det var mycket blod och därför att kropparna är helt försvunna, och jag har letat må du tro. Jag har också följt blodspåren på stigen där de har gått, det var ett riktigt detektivarbete, men till slut har jag ju sett var de har gått i båt med kropparna.

Men det är inte så att du har haft tur med något vittne som har sett det här och kan bekräfta det som du misstänker?

– Det vet inte jag ännu, jag har kontakt med båtklubbarna på andra sidan viken, för någonstans har de ju gått i land.

Hur känns det när man äger djur och är med om något sådant här?

– Först blev jag fruktansvärt arg, det känns ju nästan skönt att jag inte träffade på dem där när jag följde blodspåren. Men sedan är det otroligt tungt och tråkigt, för att fåren går ju där ute för att det inte ska växa igen helt och hållet. Det är ju tråkigt om man inte kan ha djur gående här bara för att det är så nära till folk, säger Li Sandberg, ägare till fåren på Årsta Holmar mellan Södermalm och Årsta.

Björn Lindberg
bjorn.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".