Allt fler väljer fosterdiagnostik

Allt fler blivande föräldrar i länet gör fosterdiagnostik för att se om deras foster har till exempel downs syndrom. Bakgrunden är att alla gravida i Stockholm informeras om möjligheten att göra ett riskfritt fostertest, istället för det riskfyllda fostervattensprovet.

Bakgrunden till att allt fler blivande föräldrar i Stockholm gör fosterdiagnostik än tidigare - är att fler informeras om möjligheten att göra ett riskfritt test, såkallat kub-test, kombinerat ultraljud och biokemisk screening, för att ta reda på sannolikheten för kromosomavvikelser hos fostret, som till exempel downs syndrom.

Tidigare ar det enda valet fostervattensprov - som innebär risk för missfall.

Fler, både äldre och yngre gravida väljer att göra ett kub-test, säger Ulla Björklund, mödrahälsovårdsöverläkare på Södersjukhuset:

Men det är stor skillnad inom länet, de flesta av kvinnorna som väljer att göra testet bor i centrala Stockholm eller i de nordöstra delarna av länet, säger Ulla Björklund.

Fler kub-tester har dels lett till att allt färre gravida gör fostervattensprov och alltså riskerar missfall.

Att allt fler väljer att göra kub-testet kommer sannolikt också att innebära att allt fler foster med downs syndrom eller triosomi 21 som det också heter, aborteras bort, säger Göran Anrén, överläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och proffessor i pediatrisk genetik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".