stockholms län

Landstinget riskerar åtal för sen anmälan

Åklagare ska nu granska ett fall på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge i början av förra året, då en man med tuberkolos togs in för vård på infektionskilinken och smittade både personal och andra patienter. Landstinget väntade i över ett år innan de anmälde händelsen och bör åtalas, anser Arbetsmiljöverket.

Som Radio Stockholm kunnat rapportera tidigare blev flera anställda på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge smittade av TBC, i samband med att en patient som bar på smittan vårdades oisolerad på en av sjukhusets infektionsavdelningar.

Socialstyrelsen har tidigare i år granskat händelsen, vilket ledde till krav på en rad åtgärder kring bristande rutiner på infektionskliniken. De åtgärderna ska redovisas för Socialstyrelsen om drygt en vecka är det meningen.

Men fallet med den tuberkolossmittade mannen får nu fler följder och kan faktiskt komma att leda till att Stockholms läns landsting åtalas för brott mot arbetsmiljölagen. För trots att anmälan om den smittade personalen skulle ha gjorts till Arbetsmiljöverket direkt – eller som det heter i lagen "utan dröjsmål" – tog det mer än ett år innan de ansvariga på landstinget tog kontakt.

I sin åtalsanmälan skriver Arbetsmiljöverket att Stockholms läns landsting brutit mot gällande lag och förordning när det gäller arbetsskador. Ett brott som, om landstinget fälls, kan medföra böter.

Ulf Bungerfeldt
ulf.bungerfeldt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".